Toz Boyama Nedir, Nasıl Yapılır?

Toz Boyama Nedir, Nasıl Yapılır?

Toz boyama; günümüzde artan çevre bilincine paralel olarak geliştirilmiş bir boyama yöntemidir. Bu yöntem, toz boya materyalinin bir manyetik ortam içerisinde elektrik ile yüklenmesi sonucunda toz materyalin mıknatıs etkisi ile metal yüzeyi kaplamasına dayanmaktadır. Toz boya tesislerinde uygulanan boyaların boyadığı metal yüzey 180 ile 200 derece arasında ısıtılır, fırınlanır. Bu sayede boya kürlenmiş olur ve metalin bir parçası durumuna gelen yüzeyler elde edilir.

Toz Boyama Nasıl Uygulanır? Günümüzün tek çevreci boya ürünü olan toz boyalar, uygulanmaları sırasında metalin yüzeyine %98 oranında tutulur. Bu özelliği de toz boyaların çevreci ürünler olduğunu kanıtlar niteliktedir. Toz boya, yüzeyler üzerine özel tabancası ile uygulanır. Ancak bu tabancalarda diğer el aletlerinde olduğu gibi elektrik çarpma riski bulunmamaktadır. Bunun nedeni ise boyanın tabancadan çıkarken eksi (-) elektrik yüklenmesidir.

Toz boya zerrecikleri, zıt kutuplar birbirini çeker mantığı ile parça üzerine tutunurlar. Uygulandığı parça ile zıt kutup olan boya zerrecikleri, kendi aralarında aynı kutup oldukları için birbirlerini iterler ve bu durum boyanın yüzey üzerine homojen bir şekilde dağılmasını sağlamaktadır. Böylece toz boyaların uygulanmaları esnasında diğer boyalarda olduğu gibi akma ya da damlatma gibi problemler yaşanmamaktadır.

Toz boya tesislerinde uygulanan bu boyalar, solvent içermeyen ürünlerdir. Bu anlamda toz boyalar, hem insan sağlığı hem de çevre açısından herhangi bir zarara yol açmamaktadır. Toz boya, malzeme yüzeyine özel bir tabanca ile uygulandığından daha önce bahsetmiştik. Ancak bu tabancadan püskürtülen boyanın malzeme yüzeyine tam olarak yapışması için yine malzemenin çok iyi bir şekilde topraklanması gerekmektedir. Malzemenin toz boya ile kaplanmasının ardından 200 derecelik fırınlara atılır. Bu işlem sırasında toz boya erir ve malzeme üzerine çok daha iyi yapışır.

Malzemeler toz boya tesislerinde boyanıp fırınlandıktan sonra mükemmel bir kaplamaya sahip olurlar. Bu kaplama; korozyona, aşınmaya, darbelere ve kimyasal etkilere karşı oldukça dirençlidir. Bunların yanında toz boya üreticileri tarafından sürekli olarak yapılan araştırmalar sonucunda renk, dayanıklılık ve uygulama konusunda avantajlar kazanılmıştır.